Binnenland

Michael Panhuis zweeg drie dagen uit boosheid over ‘mishandeling bij arrestatie’

11-06-2018 09:31

Michael Panhuis heeft na zijn arrestatie drie dagen gezwegen. Dat deed hij naar eigen zeggen uit boosheid op de politie. “Ik was boos omdat ik was mishandeld bij mijn arrestatie.”

Na drie dagen ging hij praten en wees hij de politie naar de plaats waar het lichaam van Anne Faber was verborgen. Hij ging praten omdat hij het niet langer kon volhouden om te zwijgen, vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht. “Het was mijn geweten.”

Rechtszaak

Deze morgen is iets na negenen is onder massale belangstelling de rechtszaak tegen Michael Panhuis begonnen. De man wordt verdacht van het doden, verkrachten en ontvoeren van de 25-jarige studente Anne Faber. Panhuis schudde bij binnenkomst in de zaal de hand van zijn advocaten en ging tussen de twee in zitten.

Behalve in de zaal, zijn er in de rechtbank in Utrecht meerdere ruimtes beschikbaar waar pers, familie en belangstellenden de zitting via een videoverbinding kunnen volgen. De rechtszaak tegen Panhuis duurt twee dagen.

Faber verdween eind september na een fietstocht. Haar lichaam werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober in Zeewolde gevonden. Panhuis zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor verschillende zeden- en geweldsdelicten in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten.

Panhuis heeft zijn daden eerder al bekend. Hij was tot nu toe niet verschenen tijdens niet-inhoudelijke zittingen in de rechtbank. Toen Panhuis ter observatie vastzat in het Pieter Baan Centrum heeft hij ook nog vijf medewerkers mishandeld. Dat gebeurde afgelopen februari.

(ANP)