Buitenland

Afgewezen asielzoeker Abderrahman Bouanane veroordeeld tot levenslang voor terroristische steekpartij in Finland

16-06-2018 11:38

De Marokkaanse asielzoeker die in Finland twee mensen doodstak en er acht verwondde, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De destijds 22-jarige Abderrahman Bouanane stak om zich heen op een plein in de stad Turku. Hij had vorig jaar al een bekentenis afgelegd.

Eerste terreuraanslag in Finland

De steekpartij wordt gezien als de eerste terreuraanslag in de Finse geschiedenis. Agenten schoten de afgewezen asielzoeker uiteindelijk in zijn been. Hij zei later zichzelf te zien als een strijder voor terreurgroep ISIS, hoewel die organisatie de aanslag nooit heeft opgeëist. Uit onderzoek bleek dat Bouanane ook ouder was dan hij zichzelf had voorgedaan. Hij was ten tijde van de aanslag geen 18, maar zou eigenlijk al 22 jaar oud zijn geweest.

De rechtbank maakte gisteren bekend dat Bouanane levenslang krijgt. Dat betekent in de praktijk dat hij minstens twaalf jaar in de gevangenis moet doorbrengen. Hij werd schuldig bevonden aan “twee moorden met terroristisch motief en acht pogingen tot moord met terroristisch motief.”

(TPO/ANP)