Buitenland

Eerder door Italië en Malta geweigerd schip vol migranten meert aan in Valencia, Spanje

17-06-2018 11:39

Het reddingsschip Aquarius is aangekomen in de Spaanse havenstad Valencia. Aan boord bevinden zich 106 migranten.

Eerder zondag meerde een schip van de Italiaanse kustwacht aan met 274 aan boord. Later zal nog een Italiaans marineschip met migranten de haven binnenvaren. Alle 629 migranten werden vorige week door de bemanning van het reddingsschip uit de Middellandse zee gered.

De migranten worden in eerste instantie opgevangen en verzorgd door bijna driehonderd leden van het Spaanse Rode Kruis. In totaal nemen 2300 mensen deel aan de opvangoperatie. Onder de migranten bevinden zich 123 minderjarigen en minstens zeven zwangere vrouwen.

De Spaanse autoriteiten gaven de Aquarius toestemming aan te meren in Valencia, nadat Italië en Malta de migrantenboot hadden geweigerd. Het schip zette daarop in gezelschap van de twee Italiaanse vaartuigen, die een deel van de vluchtelingen aan boord namen, koers naar Spanje.

De migranten zullen eerst een medisch onderzoek ondergaan aan boord van het schip alvorens zij aan wal gaan, zei een woordvoerder van de regionale regering.

Spanje wil de geredde mensen behandelen als elke andere migrant. “Zij zullen op dezelfde manier worden behandeld als alle vluchtelingen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska. “Elk geval zal afzonderlijk worden onderzocht.”

Anp