Buitenland

Topman chipgrootgrutter Intel heeft relatie met werknemer, mag niet, topman moet aftreden

21-06-2018 17:11

Topman Brian Krzanich van de Amerikaanse chipgigant Intel treedt met onmiddellijke ingang af vanwege een relatie met een werknemer. Volgens Intel druist dat in tegen de regels bij het bedrijf.

Financieel directeur Robert Swan neemt de functie van bestuursvoorzitter tijdelijk over van Krzanich, die sinds mei 2013 aan het hoofd stond van het grootste chipconcern ter wereld. Volgens Intel ging het om een relatie met instemming van beide partijen die speelde in het verleden. Het is managers bij Intel verboden om een relatie aan te gaan met een werknemer.

Ook bij andere grote Amerikaanse bedrijven moesten de topbestuurders vanwege relaties op de werkvloer vertrekken zoals bij sportkledingmaker Lululemon Athletica en onlinereisorganisatie Priceline.

De 58-jarige Krzanich werkte al sinds 1982 voor Intel. Er wordt nu naar een permanente opvolger gezocht, intern en extern. Swan is sinds oktober 2016 de financieel topman van het bedrijf uit Californië.

Intel kwam ook met verhoogde verwachtingen voor de omzet en winst in het tweede kwartaal. Daarbij wordt nu gerekend op een recordomzet van circa 16,9 miljard dollar met een winst per aandeel van 0,99 dollar. Het concern gaf aan in de eerste helft van dit jaar een uitstekende start te hebben gemaakt en voor 2018 opnieuw op recordresultaten te rekenen.

Anp