Binnenland

Ex-Dutchbatters claimen toch maar geen miljoenen van defensie

22-06-2018 12:38

Dutchbat III-veteranen laten hun miljoenenclaim tegen Defensie varen. Ze vertrouwen er nu op dat het ministerie zich gaat inzetten voor eerherstel en goede nazorg, zegt hun advocaat Michael Ruperti. Het ministerie beloofde onlangs de problemen die de Dutchbatters nu nog ervaren te onderzoeken.

Volgens Defensie zijn de veteranen nauw betrokken bij het onderzoek. “Een onderzoek dat duidelijk moet maken wat Defensie nog meer kan doen aan erkenning en zorg voor deze groep veteranen. Defensie hoopt dat dit hen helpt bij het verwerken van wat hen destijds is overkomen”, aldus een woordvoerder vrijdagochtend. De oplossingen waarmee de onderzoekers moeten komen, moeten volgens de minister “recht doen aan de behoeften van veteranen”, aldus minister van Defensie Ank Bijleveld in de Veteranennota 2017-2018, die vorige week openbaar werd.

In totaal 230 voormalige Dutchbatters hoopten met de massaclaim eerherstel af te dwingen. Ze eisten duizend euro voor elk jaar dat is verstreken sinds de val van Srebrenica in 1995. De militairen menen dat ze “op een onmogelijke missie” zijn gestuurd.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Anp