TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

In bedekkende kleding gehulde figuren met hoofddoekje in Saudi-Arabië mogen autorijden

Na het autorijden kunnen de vrouwen weer uit het sociale leven worden gegumd en worden onderdrukt

Overal in Saudi-Arabië zijn zondag vrouwen achter het stuur van een auto gekropen om een stukje te rijden. In de nacht van zaterdag op zondag kwam een einde aan het rijverbod voor vrouwen. Een woordvoerder van de Saudische veiligheidsdiensten verklaarde dat het verkeer zondag “normaal verliep”.

Op social media verspreidde vrouwen opnamen van hun eerste, eigen ritje. “Wat een wonderschone ochtend”, schreef bijvoorbeeld een vrouw in Al-Chubar in het oosten van het land. Een andere vrouw schreef “op dit moment vermengen zich enthousiasme en geluk” bij een filmpje waarop zij achter het stuur zit.

Het einde van het rijverbod voor vrouwen is onderdeel van een reeks hervormingen in het van oorsprong aartsconservatieve islamitische koninkrijk. Eerder zijn vrouwelijke activisten opgepakt die ondanks het verbod achter het stuur stapten.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.