TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Verkiezingszege maakt president Erdogan machtiger dan ooit

Erdogan haalde 52,5 procent van de stemmen

De verkiezingszege van zittend president Recep Tayyip Erdogan geeft hem de macht en grip op Turkije waar hij al zo lang naar streeft. Tot zeker 2023 blijft hij de machtigste man van de 81 miljoen Turken.

Oppositie erkent overwinning

Door de overwinning krijgt Turkije een presidentieel systeem, waarbij Erdogan grote macht heeft, vergelijkbaar met het politieke systeem in de VS en Frankrijk. In een referendum stemde vorig jaar een kleine meerderheid (51 procent) van de Turkse kiezers voor een grondwetswijziging.

De kiesraad riep Erdogan maandag officieel uit tot winnaar van de verkiezingen. Met meer dan 99 procent van de stemmen gesteld, kan Erdogan (64) rekenen op 52,5 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen. Zijn AK-partij kreeg 42,5 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen.

Ook de oppositie erkent de overwinning. Lange tijd trokken zij de uitslagen in twijfel.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.