Binnenland

Liquidatiebende half mei 2019 voor de rechter

27-06-2018 11:06

De rechtszaak tegen de groep die verdacht wordt van twee criminele afrekeningen en een liquidatiepoging, of betrokkenheid daarbij, komt vanaf half mei volgend jaar voor de rechter. De rechtbank Gelderland heeft negen zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak, die zich afspeelt tegen de achtergrond van wat de ‘mocro-oorlog’ wordt genoemd.

Extra beveiligde rechtszaal

De zittingen vinden, net als de pro-formabehandeling woensdag, plaats in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Tot de inhoudelijke behandeling staan de komende maanden nog drie niet-inhoudelijke zittingen gepland. Dat gebeurt omdat de verdachten vastzitten in voorarrest.

De verdachten Omar L., Hicham M., Don Victor M., Daniël M. en Mohamed H. staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in Krommenie in 2015, de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel datzelfde jaar en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016.

Vergismoorden

Broer Youssef van verdachte L. werd in 2012 geliquideerd tijdens een ‘wildwest’ in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Het vermoedelijke doelwit van deze aanslag, Benaouf A., wist te ontkomen, maar hierbij kwam Stefan Eggermont om. Deze ‘vergismoord’ wordt gezien als een dieptepunt in de onderwereldoorlog.

Ook op L. is waarschijnlijk ooit een aanslag beraamd, maar daarbij werd een verkeerde, onschuldige man doodgeschoten. Eaneas L., de man die verdacht werd van betrokkenheid bij deze vergismoord, is november 2015 doodgeschoten in Krommenie. Hij zou hebben behoord tot de groep van de in 2014 geliquideerde crimineel Gwenette Martha, een van de sleutelfiguren in de gangsteroorlog.

Op oudejaarsdag 2015 werd de 27-jarige Chahid Yakhlaf in Kerkdriel met automatische wapens onder vuur genomen. Yakhlaf, ook een prominente speler in de Amsterdamse onderwereld, overleefde dat niet.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens