TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Nederland neemt maximaal 20 bootvluchtelingen van NGO-schip Lifeline op, Nederland schafft das

Zeven andere landen zeggen ook 'hartelijk welkom!'

Tags:

Update: Nederland zal maximaal 20 bootvluchtelingen opnemen.

Nederland is een van de acht Europese landen die hebben toegezegd migranten op te nemen van het schip de Lifeline, van de Duitse organisatie Mission-Lifeline. Dit heeft de Maltese premier Jospeh Muscat woensdag op een persconferentie gezegd. Hij zei niet hoeveel migranten van de boot naar elk land gaan. Nederland heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van Muscat.

De Lifeline heeft zes dagen vrijwel stil gelegen op de Middellandse Zee in de hoop een Italiaanse of Maltese haven te mogen binnenvaren. Aan boord zijn ruim 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten van wie velen zeeziek zijn geworden door het slechte weer. De Lifeline kreeg woensdag uiteindelijk toestemming om een Maltese haven binnen te lopen. Het zal dan aan de ketting worden gelegd voor onderzoek, volgens berichten van The Times of Malta.

De landen die hebben toegezegd een deel van de opvarenden als asielzoekers op te nemen, zijn naast Malta zelf België, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland en Portugal. Hier zijn zondag al afspraken over gemaakt in de marge van de informele ‘asieltop’ die Europese landen in Brussel hebben gehouden. Muscat beklemtoonde dat dit geen blauwdruk is voor Europees beleid, maar een heel specifiek geval.

Hij verweet daarbij de Duitse kapitein van de Lifeline, Claus-Peter Reisch, alle problemen met de boot en met de opvarenden te hebben veroorzaakt omdat hij voor de kust van Libië “wettige instructies” heeft genegeerd om de migranten over te dragen aan de Libische autoriteiten.

Hulporganisaties zoals Mission-Lifeline hebben in regeringskringen in Italië en Malta een slechte naam. Ze worden gezien als organisaties die mensensmokkel op zijn minst aanmoedigen. De bemanning van Lifeline had volgens Valletta en Rome de migranten moeten overdragen aan de Libische kustwacht. Italiaanse bewindslieden hebben ook gewezen op de Nederlandse vlag die de Lifeline mogelijk ten onrechte voert. Het zou ,,een illegaal vaartuig zijn”.

Anp

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]line.nlBitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.