Doneer aan TPO
 

Belgische autoriteiten verijdelen aanslag op bijeenkomst Iraanse oppositiepartij met Rudy Giuliani

Ook Iraanse diplomaat aangehouden

Door: , 15:12, 02 juli 2018

Ook Iraanse diplomaat aangehouden

De Belgische justitie en politie hebben zaterdag in Brussel een bomaanslag verijdeld die voor later die dag op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK in het Franse Villepinte was gepland. De 38-jarige Amir S. en zijn 33-jarige vrouw Nasimeh N., beiden Belgisch maar van Iraanse afkomst, zijn aangehouden op verdenking van ‘poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf’, aldus een mededeling van het federaal parket en de Belgische veiligheidsdienst.

Het stel werd zaterdagmiddag door speciale eenheden van de politie in hun auto aangehouden in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Aan boord werden ongeveer 500 gram van de springstof TATP en een ontstekingsmechanisme aangetroffen. De springstof werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Tegelijkertijd werd in Frankrijk een vermoedelijke medeplichtige, Merhad A. (54), gearresteerd. In Duitsland is een Iraanse diplomaat van de ambassade in Wenen, de 46-jarige Assadollah A. aangehouden. Hij zou contactpersoon zijn geweest. In de Belgische plaatsen Wilrijk, Boom, Ukkel, Bergen en Leuze-en-Hainaut zijn huiszoekingen uitgevoerd. Het parket verspreidt in het belang van het lopend onderzoek geen verdere informatie.

Het MEK (Moudjahidines du Peuple Iranien) werd in 1965 opgericht en in 1981 door de Iraanse regering illegaal verklaard. Op de conferentie waren volgens het federaal parket ongeveer 25.000 personen aanwezig.

Het koppel kwam volgens Belgische media uit Wilrijk vlakbij Antwerpen. Volgens Het Laatste Nieuws heeft de vrouw inmiddels gedeeltelijk bekend. De Morgen meldt dat Rudy Giuliani, de gewezen burgemeester van New York en advocaat van Donald Trump ook aanwezig was.

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace