Buitenland

Linkse populist Andrés Manuel López Obrador wint Mexicaanse presidentsverkiezingen

02-07-2018 12:43

De linkse populist Andrés Manuel López Obrador heeft de presidentsverkiezingen in Mexico gewonnen. Hij kan volgens de eerste prognoses van de kiescommissie vermoedelijk rekenen op ongeveer 53 procent van de stemmen: fors meer dan zijn rivalen.

Felicitaties

De belangrijkste tegenstanders van López Obrador, Ricardo Anaya Cortés van de centrumrechtse conservatieve PAN en José Antonio Meade van de regerende centrumlinkse PRI, hebben hem met zijn overwinning gefeliciteerd. Ook de Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde zijn toekomstige collega. ”Ik kijk ernaar uit met hem samen te werken”, schreef de Amerikaanse leider op Twitter.

De 64-jarige oud-burgemeester van Mexico-Stad, die twee keer eerder aan de presidentsverkiezingen meedeed, voerde een campagne die draaide om de bestrijding van misdaad en corruptie. Ook beloofde hij de ongelijkheid te bestrijden en Mexico economisch minder afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Politieke aardverschuiving

López Obrador beloofde als president niemand te ontzien in de strijd tegen corruptie die hij ziet als de ”hoofdoorzaak” van de ongelijkheid in zijn land. De politicus zei dat ook zijn ”kameraden, vrienden en familieleden” de dans niet zullen ontspringen als ze zich schuldig maken aan corrupte praktijken. ”Een goede rechter begint in zijn eigen huis”, stelde hij.

De overwinning van López Obrador kan worden gezien als een politieke aardverschuiving. De Mexicaanse politiek werd gedurende een groot deel van de vorige eeuw nog gedomineerd door de PRI. Die partij was van 1929 tot 2000 onafgebroken aan de macht. Daarna kwamen er twee presidenten van de rechtse PAN, de Nationale Actiepartij. Scheidend president Enrique Peña Nieto behoort weer tot de PRI.

Parlement

Behalve de president, konden de circa 89 miljoen stemgerechtigden zondag ook het parlement en duizenden regionale en lokale bestuurders kiezen. Het is nog onduidelijk of de Morena-partij van López Obrador kan rekenen op een meerderheid in beide huizen van het parlement.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens