Binnenland

En wéér is OM in fout gegaan door onterecht opvragen telefoongegevens journalist, in Rotterdam

05-07-2018 19:32

Voor de derde keer in korte tijd blijkt het OM een journalist onrechtmatig te hebben gevolgd door zijn telefoongegevens op te vragen. Ditmaal gaat het om een fotograaf in Rotterdam. Het OM deed een onderzoek naar een lekkende politiemedewerker en vroeg daarom de telefoongegevens van de cameraman op die gegevens zou hebben gekregen van de politiemedewerker. Dit zou in september vorig jaar zijn gebeurd, meldt RTV Rijnmond.

Het OM heeft de fotograaf in kwestie, Joey Bremer, donderdag (dus pas 10 maanden later) op de hoogte gebracht van hun bananenrepubliekmethoden. Maar volgens het OM is ‘er een fout gemaakt’ en is het onderzoek ‘direct gestopt’ toen men zich realiseerde dat de cameraman werkte als journalist.

Opvallend genoeg heeft het OM daarna helemaal niets gedaan om ook maar iemand te informeren over hun falen, laat staan de journalist in kwestie zelf. Ook hield het OM de kaken op elkaar toen het college van procureurs-generaal onlangs nog aan alle parketten expliciet vroeg of er nog meer problemen waren met journalisten, naar aanleiding van het ongeoorloofd afluisteren van een Brabantse journalist.

Pas nu, nadat het college van procureurs-generaal donderdag opnieuw besloot door te vragen bij de parketten, kwam het parket Rotterdam pas naar buiten met de inmiddels in een doofpot gestopte journalistenafluisterzaak.

De Rotterdamse fotograaf die door het OM op onjuiste wijze is gevolgd is de derde journalist in korte tijd die het genot had te mogen kennis maken het door en door integere Nederlandse Openbaar Ministerie. Eerder al werd bekend dat een journalist in Brabant en een journalist in Amsterdam slachtoffer zijn geworden van het falende OM.

Bij de afgeluisterde journalist in Amsterdam is er door het OM achteraf alles aan gedaan om de faal onder de pet te houden.