Binnenland

Energiedrankjes = kindermoord

06-07-2018 10:35

De gezondheid van zo’n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek, meldt het AD. De pubers maken meer kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel.

De risicogroep consumeert regelmatig drie blikjes energiedrank per dag of meer. Deze veeldrinkers hebben volgens het RIVM ook andere problemen: ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs.

“Het is belangrijk om te voorkomen dat deze jongeren slaapproblemen krijgen, hartkloppingen of erger”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis. “Sowieso passen energiedrankjes niet binnen een gezond voedingspatroon.”

Met een reeks maatregelen wil staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) overmatig gebruik van energiedrankjes door jongeren intomen.

Blokhuis wil dat de Jeugdgezondheidszorg en huis- en kinderartsen beter op overmatige consumptie van de drankjes gaan letten en kinderen ontmoedigen om het spul te drinken. Ook moet het Voedingscentrum kijken hoe het bestaande advies over energiedrankjes beter onder de aandacht kan worden gebracht.

Kinderen onder de dertien wordt aangeraden helemaal geen energiedrankjes te drinken. Boven die leeftijd geldt: liever niet, en anders maximaal één blikje per dag.

Supermarktketens Aldi en Lidl verkopen na de zomer geen energiedrankjes meer aan kinderen onder de veertien, zo meldden ze deze week. Blokhuis zegt blij te zijn met die leeftijdsgrens.

Anp