Buitenland

Dodental Japans noodweer opgelopen tot 112, nog 79 mensen vermist

09-07-2018 13:25

Het dodental in Japan als gevolg van de ongekend hevige regenval en overstromingen is opgelopen tot 112. Er worden 79 mensen vermist, bericht omroep NHK. Door het hevige onweer en bijbehorende stortregens staan delen van het land onder water.

Aardverschuivingen

Op sommige plaatsen is sinds donderdag, toen het hard begon te regenen, drie keer zoveel neerslag gevallen als gemiddeld in de hele maand juli. Ook hebben delen van het land te maken met aardverschuivingen. Duizenden mensen bivakkeren noodgedwongen in opvangcentra.

Vooral de regio rond miljoenenstad Hiroshima lijkt hard getroffen te zijn door het extreme weer. Alleen daar vielen al 39 doden. Op televisiebeelden is te zien hoe woningen zijn verwoest door een aardverschuiving. Zeker 54.000 reddingswerkers, waaronder militairen en politieagenten, proberen met behulp van boten en helikopters de mensen te evacueren.

Levensmiddelen raken op

Honderdduizenden panden zitten zonder water en bij 13.000 huishoudens viel de stroom uit. Ook moesten meerdere bedrijven hun fabrieken geheel of gedeeltelijk sluiten vanwege de problemen met de watervoorziening. Personeelsleden hebben in sommige gevallen ook moeite om op hun werk te komen.

”We kunnen niet meer in bad, het toilet werkt niet en de levensmiddelen raken op”, zegt de 23-jarige Yumeko Matsui uit de stad Mihara. ”Flessen met water en thee zijn overval uitverkocht.”

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens