Doneer aan TPO
 

Nederlandse babyboomers zuipen zichzelf massaal naar de Korsakov en levercirrose

'Hoogopgeleiden drinken het meest', zie daar het succes van Nederlandse 'hoge' opleidingen

Door: , 13:31, 10 juli 2018

'Hoogopgeleiden drinken het meest', zie daar het succes van Nederlandse 'hoge' opleidingen

Een groot deel van de hoogopgeleiden in Nederland drinkt geregeld alcohol. Vooral de ouderen doen dat. Ze hebben zelfs de hoogste alcoholconsumptie van Europa. Aan de andere kant roken hoger opgeleide Nederlanders minder dan de lager opgeleide Nederlanders.

Dit blijkt uit onderzoek naar de verschillen in leefstijl tussen Nederlanders met verschillend opleidingsniveau. Het is uitgevoerd door medewerkers van de sectie sociologie van de Radboud Universiteit (RU) in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In de publicatie zijn ook gegevens uit andere Europese landen verwerkt.

In de meeste gevallen gedragen hoger opgeleiden zich gezonder. Ze eten vaker groenten en fruit en bewegen minimaal een keer per week intensief. Daarentegen drinkt een groot deel geregeld alcohol.

Uit het onderzoek blijkt dat alcoholconsumptie gerelateerd is aan het opleidingsniveau van de ouders. Een groter deel van de Nederlanders met academisch opgeleide ouders drinkt geregeld alcohol, ook als ze zelf lager zijn opgeleid.

Wie een hoger opgeleide partner heeft, heeft een geringere kans om te roken, maar meer kans op geregeld alcoholgebruik.

Volgens het onderzoek vertoont een groot deel van de Nederlanders met een lagere opleiding een opeenstapeling van ongezonde gedragingen. Het gaat om roken, alcohol drinken en overgewicht. Dat laatste komt onder de laagopgeleiden veel vaker voor dan onder de hoger opgeleiden.

De opleidingsverschillen in overgewicht zijn groter bij vrouwen dan bij mannen. Laagopgeleiden in meer welvarende buurten eten relatief gezonder.

Anp

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace