Doneer aan TPO
 

In Duitsland opgepakte Iraanse diplomaat verdacht brein te zijn achter verijdelde aanslag België

Medewerker ambassade in Wenen leverde explosieven

Door: , 14:58, 11 juli 2018

Medewerker ambassade in Wenen leverde explosieven

Een in Duitsland opgepakt Iraanse diplomaat wordt ervan verdacht het brein te zijn achter een verijdelde aanslag. Assadollah A., een medewerker van de ambassade in Wenen, verstrekte vervolgens de Duitse justitie 500 gram springstof aan een echtpaar in België.

Lees ook – Belgische autoriteiten verijdelen aanslag op bijeenkomst Iraanse oppositiepartij met Rudy Giuliani

De Belgische autoriteiten arresteerden het echtpaar eind vorige maand in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De politie vond de springstof TATP en een ontstekingsmechanisme in de auto van het duo, twee Belgen van Iraanse afkomst. Ze zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen tijdens een conferentie van een Iraanse oppositiepartij met 25.000 deelnemers.

De Duitse politie pakte later diplomaat A. op in Beieren. Hij beschikt weliswaar over een diplomatieke status, maar die beschermt hem alleen in Oostenrijk tegen strafvervolging. De Duitse justitie maakte woensdag bekend dat A. het aangehouden echtpaar zou hebben aangestuurd en van explosieven voorzag.

De 46-jarige diplomaat zou bovendien hebben gewerkt voor het Iraanse ministerie van Inlichtingen, dat Iraanse oppositiegroepen bestrijdt in binnen- en buitenland. België had een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de man, die nu in Duitsland wordt verdacht van spionage en het aanzetten tot moord.

ANP

Lees ook

Twee medewerkers Iraanse ambassade uitgezet

Tags:
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties