Doneer aan TPO
 

Levenslang voor Duitse neonazi terroriste Beate Zschäpe

Betrokken bij tien moorden op migranten en overvallen en bomaanslagen

Door: , 11:37, 11 juli 2018

Betrokken bij tien moorden op migranten en overvallen en bomaanslagen

Een rechtbank in het Duitse München heeft Beate Zschäpe, lid van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), veroordeeld tot levenslang wegens tien moorden. Die werden gepleegd in de periode 2000 en 2007. Slachtoffers waren negen migranten en een politieagente.

De politie kwam de ondergrondse, rechts-extremistische cel pas in 2011 op het spoor nadat twee andere leden zelfmoord hadden gepleegd. Het proces tegen de 43-jarige Zschäpe en vier verdachten die als helpers worden gezien, heeft meer dan vijf jaar geduurd.

De racistische moorden vonden verspreid over heel Duitsland plaats en de slachtoffers waren acht Turken, een Griek en een politieagente. Omdat het in veel gevallen ging om uitbaters van eethuizen werd de reek aanvankelijk de Döner-moorden genoemd. Het OM sprak echter al snel van terreur toen de omvang van de zaak duidelijk werd.

De politie kwam de NSU op het spoor na een bankoverval in Eisenach. De twee NSU-leden Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt werden kort daarna voor controle aangehouden. Ze pleegden echter zelfmoord. In de caravan die zij bij zich hadden vond de politie een uitgebreid wapenarsenaal, waaronder het dienstwapen van de in 2007 doodgeschoten agente.

Zschäpe gaf zich enkele dagen later aan. In het onderzoek dat daarna op gang kwam bleek het verband tussen de reeks koelbloedig gepleegde moorden. Het trio zat ook achter enkele andere overvallen en bomaanslagen.

De rechtbank veroordeelde de vier helpers’ tot straffen tussen 2,5 en 3 jaar.

ANP

 
 
 

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace