TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Merkel verweert zich tegen kritiek Trump, we voeren ‘eigenstandige politiek’

Duitsland wordt volgens Trump 'totaal gecontroleerd' door Moskou

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich op de NAVO-top in Brussel verweerd tegen de harde kritiek van Donald Trump dat Duitsland vanwege de samenwerking op het gebied van gas een ”gevangene’’ van Rusland zou zijn. Duitsland wordt volgens de Amerikaanse president ”totaal gecontroleerd’’ door Moskou.

Veiligheidsparaplu

Merkel zei dat ze zelf heeft ervaren dat een deel van Duitsland was bezet door de Sovjet-Unie. Het is goed dat we nu een ”eigenstandige politiek’’ kunnen voeren en zelfstandig beslissingen kunnen nemen, aldus de politica die opgroeide in Oost-Duitsland (DDR).

Trump verwijt Europese landen als Duitsland te weinig te betalen voor de veiligheidsparaplu die de VS biedt. Net als Nederland haalt ook Berlijn bij lange na de doelstelling voor defensie-uitgaven niet. De oosterburen geven daar dit jaar 1,24 procent van het nationaal inkomen aan uit. Merkel wees erop dat de bestedingen tussen 2015 en 2025 met 80 procent stijgen.

Fantastische relatie

De twee hadden in de loop van de middag een gesprek. ”We hebben een heel goede relatie met de kanselier en een fantastische relatie met Duitsland’’, zei Trump naderhand volgens persbureau Reuters. Hij verweet Duitsland de laatste tijd juist geregeld dat het een veel te hoog handelsoverschot heeft met de VS en dreigt met heffingen op Duitse auto’s.

Trump bracht ook persoonlijk zijn zorgen over de gaspijplijn over. Merkel zei dat ze met hem had gesproken over migratie en handel. Volgens Trump kwam ook tijdens de vergadersessie van alle leiders handel ter sprake, naast de militaire uitgaven. ”We hebben een goede bijeenkomst.’’

ANP

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.