TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Nederland gaat samen met andere landen munitie voor defensie aanschaffen

Gaat om een breed scala aan munitie, dat ook gezamenlijk wordt opgeslagen

Tags: ,

Nederland gaat munitie voor de marine en de landmacht samen met andere landen aanschaffen. Dat moet niet alleen de prijs drukken, maar er ook voor zorgen dat er genoeg op de plank ligt in geval van een crisis.

Breed scala aan munitie

Tijdens de NAVO-top in Brussel ondertekende Nederland een intentieverklaring met België, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal en Spanje voor de gezamenlijke aankoop en mogelijk opslag van raketten, torpedo’s en andere munitie voor de marine.

Voor de landmacht gaan zestien NAVO-lidstaten en Macedonië munitie aanschaffen. Namens Nederland ondertekent defensieminister Ank Bijleveld hier donderdag afspraken over. Oostenrijk en Finland haken later aan. Het gaat om een breed scala aan munitie, dat ook gezamenlijk wordt opgeslagen. De eerste aankopen kunnen nu worden voorbereid.

Onderwaterdrones

”Niet alleen met meer geld, maar ook door slimmer samenwerken en gezamenlijk inkopen zorgen we voor een sterkere NAVO en hogere slagkracht”, aldus Bijleveld.

Ook op het gebied van onbemande maritieme systemen wordt samengewerkt. Elf NAVO-landen, waaronder Nederland Duitsland, Italië en Turkije, hebben zich aangemeld. Volgend jaar volgen meer lidstaten. De ‘onderwaterdrones’ worden bijvoorbeeld ingezet om mijnen op te ruimen of onderzeeërs op te sporen en te volgen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat de systemen met elkaar kunnen communiceren zodat ze bij gezamenlijke operaties kunnen worden gebruikt.

ANP

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.