TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Waakhond AIVD waarschuwt voor gebruik AIVD-rapport door rechtbanken

Rapport over jihadisten is op aantal punten onzorgvuldig volgens toezichthouder

Foto:  voorzitter van CTIVD Harm Brouwer

De waakhond van de Nederlandse geheime dienst AIVD waarschuwt voor het gebruik van een AIVD-rapport door rechtbanken. Dat rapport over jihadisten (moslimstrijders) is op een aantal punten onzorgvuldig, aldus de toezichthouder.

Onzorgvuldigheden

Deze Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) wees eerder al op die tekortkomingen. Maar toen wist de CTIVD nog niet dat de AIVD-publicatie al in rechtszaken tegen uitgereisde jihadisten is gebruikt.

De CTIVD heeft betrokken instanties nu gewezen op de onzorgvuldigheden. Want de AIVD stelt bijvoorbeeld ten ontrechte dat het werven van nieuwe jihadisten een ”cruciaal onderdeel” is in het leven van een vrouw die naar het territorium van het radicaal-islamitische IS is vertrokken.

De CTIVD contacteerde de Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Orde van Advocaten en de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland.

ANP

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.