TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

College voor Rechten van de Mens: wonen in woonwagen essentieel onderdeel van cultuur woonwagenbewoners

Gemeenten moeten voortaan verplicht plek maken voor woonwagenkampen

Foto: Koning Willem-Alexander tijdens werkbezoek aan woonwagencentrum Beukbergen

Gemeenten moeten zorgen voor voldoende plekken voor woonwagenbewoners. Nu voeren zij vaak nog een beleid dat gericht is op een vermindering van het aantal standplaatsen maar dat mag straks niet meer, Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vijf belangrijke onderwerpen

Ollongren volgt adviezen op van het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Die wezen erop dat gemeenten verplicht zijn de cultuur van woonwagenbewoners te beschermen en faciliteren, en dat het wonen in een woonwagen daar een essentieel onderdeel van is.

Minister Ollongren voegt de adviezen toe aan het Beleidskader gemeentelijk woonwagenen standplaatsenbeleid. Ook heeft ze het College van de Rechten van de Mens verzocht een advies op te stellen over een vijftal belangrijke onderwerpen met betrekking tot het beleidskader.

Monitor

Bij de vaststelling van het nieuwe beleid, dat discriminatie moet tegengaan, is samengewerkt met gemeenten, provincies, woningcorporaties en vertegenwoordigers van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. Ollongren laat bijhouden hoe het aantal standplaatsen zich ontwikkelt. De minister verwacht kort na de zomer een eerste resultaat van de monitor te kunnen aanbieden.

ANP/TPO

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.