Doneer aan TPO
 

Marco Kroon vindt het pijnlijk dat hij wordt weggezet als fantast en leugenaar

Defensie gaat in gesprek met gedecoreerde oorlogsheld

Door: , 17:56, 12 juli 2018

Defensie gaat in gesprek met gedecoreerde oorlogsheld

Marco Kroon is blij dat er met de beslissing van het Openbaar Ministerie een einde is gekomen aan een onzekere periode. Maar het is voor hem erg pijnlijk dat hij – ook vanuit eigen gelederen – een fantast en leugenaar wordt genoemd. Dat zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Lees ook – Openbaar Ministerie legt onderzoek naar Marco Kroon stil

Het OM liet donderdag weten dat het stopt met het onderzoek naar de uitlatingen van Kroon over een incident in Afghanistan in 2007 waarbij de majoor na een kortstondige ontvoering een van de gijzelnemers zou hebben gedood. ,,Het onderzoek biedt weliswaar geen definitief uitsluitsel, maar er zijn geen aanknopingspunten gevonden die de gebeurtenissen uit de melding bevestigen”, aldus het OM.

,,Het onderzoek van het OM ging over de vraag of er strafbare feiten zijn gepleegd en die vraag is nu met ‘nee’ beantwoord”, aldus Knoops. Nadat Kroon begin dit jaar een boekje open had gedaan over het incident ruim tien jaar geleden, werden uit veiligheidsoverwegingen commando’s teruggehaald uit Afghanistan. “Strafbare feiten zijn ook je collega’s in gevaar brengen, dat heeft hij dus ook niet gedaan’, aldus Knoops.

Kroon had verklaard dat hij in 2007 in Afghanistan bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. De advocaat benadrukt dat er enkele maanden geleden een document is opgedoken waarin het ontvoeringsverhaal van Kroon bevestigd wordt. Drie weken na zijn vrijlating zou hij een van de gijzelnemers hebben opgespoord en gedood. Daarvan heeft Kroon destijds geen melding gedaan. Dat liet hij volgens Knoops doelbewust na op grond van ,,militair operationele belangen”.

Recent vertelde Kroon toch het verhaal en begin dit jaar heeft Defensie de melding voorgelegd aan het OM, nadat onderzoek door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) geen uitsluitsel had gegeven. De defensietop hield er al ernstig rekening mee dat de oud-commando zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) liet al weten te gaat praten met Kroon. “Wij moeten nu bekijken wat deze beslissing betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met het personeelslid Marco Kroon over praten.”

Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland.

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties