Binnenland

Openbaar Ministerie legt onderzoek naar Marco Kroon stil

12-07-2018 10:52

Het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar de uitlatingen van Marco Kroon over een incident in Afghanistan waarbij de majoor iemand zou hebben gedood. “Het onderzoek biedt weliswaar geen definitief uitsluitsel, maar er zijn geen aanknopingspunten gevonden die de gebeurtenissen uit de melding bevestigen”, aldus het OM.

Lees ook – Marco Kroon: ‘Ik doodde de ontvoerder die me had gemarteld’

Kroon verklaarde dat hij in 2007 in Afghanistan bij een geheime operatie is ontvoerd en daarna zijn gijzelnemer heeft gedood. Begin dit jaar heeft Defensie de melding voorgelegd aan het OM. Dat zegt nu: “Het OM heeft tijdens het onderzoek naar de melding geen aanwijzingen gevonden voor een verdenking van strafbare feiten. De majoor heeft om die reden op geen enkel moment de status van verdachte gehad.”

Het onderzoek heeft, evenals het eerdere onderzoek door de MIVD, geen aanknopingspunten opgeleverd op basis waarvan bevestiging gevonden is dat de gebeurtenissen uit de melding zich hebben voorgedaan. Gelet op het ontbreken van aanknopingspunten is het niet opportuun om nader onderzoek – in Nederland of in Afghanistan – in te (laten) stellen. De kans dat er in de toekomst informatie beschikbaar komt op basis waarvan alsnog een ander (strafrechtelijk) oordeel kan worden gegeven over de melding, is minimaal, maar niet uitgesloten.

Na de verklaring begin dit jaar van de met de Militaire Willems-Orde onderscheiden Kroon, werden uit veiligheidsoverwegingen commando’s teruggehaald uit Afghanistan. Het verhaal van de majoor zorgde voor veel commotie.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens