Buitenland

Donald Trump: Theresa May en ik ‘hebben echt een erg goede relatie’

13-07-2018 16:12

De Amerikaanse president Donald Trump heeft hoog opgegeven over zijn relatie met de Britse premier Theresa May. ”We hebben echt een erg goede relatie”, benadrukte de president, die zijn gastvrouw in verlegenheid heeft gebracht met een kritisch interview over haar brexit-strategie.

Uit het hart spreken

Trump uitte eerder in het vraaggesprek met The Sun zware kritiek op de plannen van May. Hij nam onder andere de brexit-strategie van May op de korrel. Hij waarschuwde tijdens een interview dat haar plannen het waarschijnlijk lastig maken een handelsakkoord te sluiten met de VS, omdat zijn land dan feitelijk met de EU om de tafel zou moeten. ”Als ze dat doen, kunnen ze waarschijnlijk geen handelsdeal sluiten met de VS.”

Ook prees hij haar politieke rivaal Boris Johnson. De president leek daarbij ”uit het hart te spreken” zonder enige vorm van een script, zei de journalist die de president interviewde tegen Sky News. Dat zou wel zijn gebleken uit het ”extreme ongemak” onder aanwezige medewerkers van Trump.

De twee leiders zaten vrijdag weer met elkaar om de tafel. Ze kondigden aan over onderwerpen als handel te zullen praten. Trump wilde niet ingaan op een vraag van een Amerikaanse journalist, die vroeg of hij spijt had van zijn uitspraken in The Sun. De president keek weg en schudde zijn hoofd.

Andere toon op persconferentie

De president sloeg een andere toon aan tijdens de persconferentie met May. ”De Verenigde Staten kijken ernaar uit een geweldige bilaterale handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten”, beloofde Trump, die premier May prees. ”Dit is een geweldige kans voor beide landen die we volledig zullen aangrijpen.”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn harde kritiek op de brexit-plannen van de Britse premier Theresa May gerelativeerd. ”Wat jullie ook doen: ik vind het prima. Het is jullie beslissing”, benadrukte Trump op een gezamenlijke persconferentie met zijn gastvrouw.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens