Buitenland

Fototopic: Poetin en Trump bijeen op topconferentie

16-07-2018 15:37

De leiders van Rusland en de Verenigde staten, Vladimir Poetin en Donald Trump, zijn in de Finse hoofdstad Helsinki bij elkaar gekomen. Het is hun eerste officiële Russische-Amerikaanse topconferentie, al hebben de mannen elkaar al eerder ontmoet.

Vertraging

De presidenten arriveerden in het presidentieel paleis in de Finse hoofdstad en zaten vrijwel naast elkaar toen ze elkaar de hand schudden. Trump feliciteerde allereerst zijn Russische ambtgenoot ”met een van de beste wereldkampioenschappen ooit”. Het WK-voetbal eindigde zondag in Moskou. Trump zei dat de twee over van alles gaan praten. Poetin zei dat het tijd is om over de wederzijdse betrekkingen te praten en ook over moeilijke kwesties waar meerdere landen bij betrokken zijn.

Aanvankelijk is uit Helsinki bericht dat de twee om 15.50 uur een persconferentie over hun samenzijn geven, maar de top startte ongeveer 50 minuten later dan gepland. Poetin is met wat vertraging in Helsinki aangekomen.

Oplappen relatie

Trump uitte in de aanloop naar de bijeenkomst felle kritiek op zijn voorgangers. ”Onze relatie met Rusland is nooit slechter geweest door jarenlange Amerikaanse dwaasheid en stupiditeit”, schreef hij op Twitter. Hij kreeg daar bijval van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat op de eigen Twitteraccount instemmend reageerde.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1018738368753078273

Het Kremlin hoopt dat de bijeenkomst de ”eerste stap” kan zijn naar het oplappen van de relatie tussen de landen. Rusland en het Westen liggen onder meer in de clinch over de annexatie van de Krim, de vergiftiging van een Russische oud-spion in Groot-Brittannië en de beschuldiging dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezing te beïnvloeden.

Geen duidelijke agenda

”De presidenten Trump en Poetin respecteren elkaar en kunnen het goed met elkaar vinden”, zei de woordvoerder van het Kremlin voorafgaande aan de bijeenkomst. ”Er is geen duidelijke agenda. Dat bepalen de staatshoofden zelf.”

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens