Binnenland

Groningen staat droog, en dat met deze hitte

16-07-2018 16:52

Foto: andere droge plek

In grote delen van de stad Groningen komt maandagmiddag geen water uit de kraan. Ook in Haren, Eelde en Paterswolde zitten veel huizen en bedrijven zonder water. Het Waterbedrijf Groningen kan niet zeggen hoeveel gebruikers precies getroffen zijn.

26.000 liter bluswater

De storing komt door een probleem in een gebouw bij het Drentse De Punt waar het drinkwater wordt geproduceerd. Het water kan van daaruit niet naar Groningen en omgeving worden gebracht. De oorzaak is nog niet bekend, er is in elk geval geen lek of breuk.

Hier en daar komt wel wat water uit de kraan. Dat is gewoon drinkbaar, zegt het Waterbedrijf.

De brandweer van Groningen heeft twee waterwagens klaargezet. Als de brandweer in de stad moet uitrukken, gaan zij mee, totdat de storing over is. ”Dan hebben we alvast 11.000 liter bij ons voor het eerste bluswerk”, aldus de veiligheidsregio. In Drenthe staat een wagen met 15.000 liter water klaar.

Niet naar de wc gaan

De Rijksuniversiteit gaf medewerkers de opdracht om een tijdje niet naar de wc te gaan. Meerdere supermarkten zeggen dat de flessen water ”helemaal geplunderd” zijn.

Het waterbedrijf kan nog niet zeggen hoe lang het duurt om de watervoorziening te herstellen. ”Wilt u toch water halen uit de supermarkt? Neem dan ook wat mee voor uw buurman/vrouw die dat niet zelf kan halen”, laat het drinkwaterbedrijf weten.

ANP

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens