Buitenland

Trump: gesprek met Poetin ‘erg goed begin voor iedereen’

16-07-2018 19:52

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin hebben hun persoonlijke ontmoeting in Finland beëindigd. Ze hebben zo’n twee uur achter gesloten deuren met elkaar gesproken. Tijdens die bijeenkomst waren verder alleen tolken aanwezig. De leiders kregen na hun gesprek gezelschap van meerdere topadviseurs.

De Amerikaanse leider had voorafgaande aan de bijeenkomst aangekondigd diverse onderwerpen te willen aankaarten. Hij noemde onder meer handel, kernwapens en China. Trump noemde het gesprek naderhand ”een erg goed begin voor iedereen”. Ook Poetin liet zich tevreden uit over het overleg.

Erg constructieve dag

KIJK OOK: video – Poetin wilde dat Trump zou winnen

Later op de dag sprak Trump op een gezamenlijke persconferentie met Poetin over een ”erg constructieve dag” en maakte duidelijk de relatie tussen de landen te willen verbeteren. De vermeende inmenging in de presidentsverkiezing is een van de pijnpunten in die relatie.

Poetin erkent dat hij hoopte dat Trump de verkiezingen zou winnen, maar noemt de beschuldigingen ”onzin”. De Russische leider zei dat Rusland juist denkt dat Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen hebben samengewerkt met zakenman en Kremlin-criticus Bill Browder om de Clinton-campagne te steunen. Er zou 400 miljoen dollar van Browder naar de campagne zijn gesluisd.

Inmenging

Terwijl Trump in Europa was, kondigde zijn ministerie van Justitie vrijdag aan twaalf Russische inlichtingenofficieren aan te klagen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het hacken van het bestuur van de Democratische Partij en de campagne van toenmalig presidentskandidate Hillary Clinton. Het Kremlin heeft altijd ontkend dat het probeerde de verkiezing van 2016 te beïnvloeden ten gunste van Trump.

Trump ziet geen reden om te geloven dat Rusland probeerde de Amerikaanse presidentsverkiezing te beïnvloeden. Hij erkende dat zijn eigen inlichtingendienst de Russen daarvan beschuldigt, maar zei dat de Russische president Vladimir Poetin erg ”sterk en krachtig” was in zijn ontkenningen.

Ongelofelijk aanbod

Poetin zei dat Trump hem had gevraagd naar die twaalf verdachten. Hij bood onder meer aan speciaal aanklager Robert Mueller en zijn team te laten toekijken terwijl die inlichtingenofficieren worden ondervraagd door Russische autoriteiten. Trump noemde dat een ”ongelofelijk aanbod”. Hij noemde het onderzoek van Mueller verder ”een ramp voor ons land” en zei Clinton ”met gemak” te hebben verslagen.

ANP/TPO

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens