Binnenland

Slechts drie jaar cel en tbs voor verkrachtende proefverloftbs’er

17-07-2018 15:29

Een 34-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en bedreigen van een vrouw in Oostrum. Dat gebeurde eind 2016, de man was toen op onbegeleid verlof van de tbs-behandeling die hij in een vorige strafzaak opgelegd had gekregen.

De man heeft altijd ontkend, volgens hem was er sprake van vrijwillige seks. De rechtbank noemt dat echter ongeloofwaardig. De verklaringen van de man waren niet eenduidig en hij heeft pas willen verklaren nadat hij alle stukken van het dossier had gelezen.

Hoewel deskundigen geen verband konden vaststellen tussen de verkrachting en de stoornis van de man, konden zij die ook niet uitsluiten. Wel is vastgesteld dat de verdachte een stoornis had ten tijde van het delict. De rechtbank oordeelt dat de man, door het plegen van een ernstig strafbaar feit, heeft laten zien “dat hij (nog) niet met die vrijheden kan omgaan op een wijze die de veiligheid van de maatschappij niet bedreigt”. Opnieuw tbs is daarom op zijn plaats, naast een gevangenisstraf.

Anp