Buitenland

Hongarije stapt uit migratie-akkoord Verenigde Naties

18-07-2018 16:45

Hongarije stapt alsnog uit het migratie-akkoord van de Verenigde Naties dat vorige week werd gesloten. De verschillende lidstaten werden het afgelopen vrijdag eens over maatregelen over hoe landen om kunnen gaan met massamigratie. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, noemde de overeenkomst vandaag “gevaarlijk, extremistisch, bevooroordeeld en een aanmoediging voor migratie”. De Verenigde Staten waren vorige week het enige land dat het akkoord niet had ondertekend.

VN-akkoord over massamigratie

Het akkoord moest door de maatregelen migratie van vluchtelingen ‘veiliger en gestructureerder verlopen’. Szijjártó stelt nu dat de inhoud van die overeenkomst volgens de Hongaarse regering in strijd is ‘met het gezond verstand’. Volgens hem is de overeenkomst ook strijdig met de bedoeling de Europese veiligheid te herstellen.

“Onze eerste verantwoordelijkheid is de veiligheid van Hongarije en het Hongaarse volk, en dit document is volledig in strijd met de veiligheidsbelangen van het land.”

Het akkoord bevat volgens de VN geen strikte regels, maar veel ‘praktische handvatten’. “De kracht van het akkoord is de praktische waarde”, zo stelde de Zwitserse ambassadeur Jurg Lauber eerder juist. “Het is een soort catalogus met maatregelen.” Het akkoord moet nog formeel worden aangenomen. Dat gebeurt in december in Marokko.