Binnenland

Nederland krijgt naheffing van 642 miljoen op EU-afdracht

24-10-2014 06:16

Nederland heeft een flinke naheffing gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. De Britse krant Financial Times berichtte donderdagavond dat het gaat om 642 miljoen euro. Voor Nederland komt dit als “een onaangename verrassing en roept het heel veel vragen op”, aldus premier Mark Rutte tegenover persbureau ANP.

De naheffing uit Brussel komt er omdat ook in Europa een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode wordt gehanteerd. Hierdoor blijkt de Nederlandse economie veel groter dan eerder werd berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. En omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode stijgt ook de afdracht.

De VVD en het CDA willen opheldering van het kabinet over de naheffing. “Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren”, twitterde het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Zijn CDA-collega Eddy van Hijum gebruikte hetzelfde medium om zijn ongenoegen kenbaar te makken. “Het moet niet gekker worden.” Elbert Dijkgraaf (SGP) spreekt van een “bizarre stijging”.

Eerder dit jaar sprak minister Jeroen Dijsselbloem (Financiƫn) in de Tweede Kamer de verwachting uit dat ons land door de nieuwe rekenmethode geen naheffing zou krijgen over de Nederlandse afdracht van de afgelopen jaren aan de EU. De Nederlandse afdracht aan de EU zou door de rekenmethode pas in 2015 gaan stijgen.

Anp/TPO