Binnenland

Groep studenten brengt nacht door in bus

28-12-2014 10:54

Door de enorme sneeuwval en de problemen die dat veroorzaakt op de wegen in onder meer Frankrijk zit een groep van zeker 42 Nederlandse studenten al uren vast op een weg tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Jean-D’Arves. Volgens een van hen, Liza, heeft de groep de nacht noodgedwongen doorgebracht in de bus.

De geneeskundestudenten van het Erasmus UMC in Rotterdam vertrokken vrijdag aan het eind van de middag uit Nederland en strandden rond half acht zaterdagavond. Volgens Liza is er weinig tot geen eten en geen drinken en wordt er weinig gedaan om de mensen van die plaats weg te krijgen. “We hebben met de hele bus tien stokbroden gekregen en wat sap en water en dat was het.”

De groep begint zich zorgen te maken. “We kunnen hier niet weg. Als we gaan lopen worden we tegengehouden.”

Sneeuwvrij maken

Volgens Omar, een van de andere studenten, is inmiddels begonnen met sneeuwschuivers de route vrij te maken, “zodat wij onze route kunnen vervolgen.”

Bij reisorgansiatie Husk, via welke de studenten hun reis hebben geboekt is het zondagochtend “heel erg druk” op het nummer voor noodgevallen. “We worden veel gebeld”, aldus een medewerker. Een andere medewerkster van de organisatie kan niet veel zeggen over de situatie ter plekke of een mogelijke oplossing, anders dan dat medewerkers momenteel “heel druk bezig zijn” een oplossing te vinden. “Er is contact met de politie ter plekke en met de buschauffeurs om te bekijken wat de situatie is.”

Sneeuwoverlast in ski-oorden

Ook elders in Frankrijk zitten mensen vast door de grote hoeveelheid aan gevallen sneeuw. Veel van de 15.000 door sneeuw en ijs gestrande automobilisten in de Franse Alpen hebben noodgedwongen in de auto geslapen in de nacht van zaterdag op zondag. Ook heeft een deel de nacht doorgebracht in een van de opvangcentra die de lokale autoriteiten hadden geopend vanwege het winterse weer.

De ijskoude weersomstandigheden sloegen zaterdagmiddag toe toen vakantiegangers onderweg waren en terugkwamen van skioorden in het zuidoostelijke departement Savoie.

De combinatie van sneeuw en ijs heeft zeker een automobilist het leven gekost. Een 27-jarige man gleed met zijn auto in een ravijn in het departement Isère.

(ANP)