TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Jubileumeditie ARTZUID groter dan ooit

Tags:

AMSTERDAM (ANP) – De tweejaarlijkse beeldenroute ARTZUID is vanaf vrijdag weer te zien in Amsterdam. Kunsthistoricus en voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Rudi Fuchs, stelde de tentoonstelling samen. De vijfde editie van het evenement, dat tot 17 september duurt, is dit keer flink groter dan voorgaande keren.

De 85 kunstwerken, die te vinden zijn op een route van ruim 5 kilometer in stadsdeel Zuid, sluiten onder meer aan bij het themajaar 'Mondriaan tot Dutch Design – 100 jaar De Stijl'. Fuchs toont de invloed van de De Stijl-beweging op de naoorlogse beeldhouwkunst, met monumentale abstracte sculpturen van Nederlandse kunstenaars als Jan Maaskant, André Volten, Gust Romijn, Auke de Vries en Joost Baljeu. Hij vraagt hiermee aandacht voor een groep kunstenaars uit ons land die belangrijke werken voor de openbare ruimte maakten. Diverse gemeenten hebben hiervoor hun kunst in bruikleen gegeven.

Verder hebben acht kunstenaars speciaal voor ARTZUID een werk gemaakt en zijn op de Zuidas beelden van internationale artiesten te vinden.

,,Met ARTZUID zetten we de Nederlandse beeldhouwers op de internationale kunstkaart'', zegt initiatiefnemer Cintha van Heeswijck. ,,Dat is niet eerder gebeurd. Ik ben er trots op dat we van buurtinitiatief zijn uitgegroeid tot het grootste gratis kunstevenement van Nederland met gemiddeld 375.000 bezoekers.''

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.