TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Sprankje hoop voor slachtoffers WannaCry

Tags: ,

PARIJS – Mensen en bedrijven die zijn gedupeerd door de WannaCry-ransomware kunnen hun gegijzelde bestanden misschien terugkrijgen zonder losgeld te hoeven betalen. De Franse beveiliger Comae Technologies zegt een manier te hebben gevonden om de vergrendeling ongedaan te maken. WanaKiwi, heet de tool van Comae. Die zou zowel op Windows XP als op Windows 7 werken, en mogelijk ook op Windows 2003 en Vista.

De ontwikkelaars hebben WanaKiwi vrijdag op ontwikkelplatform GitHub gezet. Een garantie voor succes geven ze niet.

De mensen achter WannaCry eisen 300 dollar losgeld. Na betaling geven ze een sleutel, een code waarmee de gedupeerden hun eigen computer kunnen ontgrendelen. WanaKiwi zoekt in het geheugen naar de priemgetallen die worden gebruikt om de code te berekenen. Het is volgens Comae wel belangrijk om snel te handelen, en om een beetje geluk te hebben.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.