TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Nederland ‘populaire’ plek voor cybercrime

Tags: ,

AMSTERDAM – Nederland speelt een grote rol als het gaat om cybercriminaliteit. Vanuit Nederland en Nederlandse servers worden veel aanvallen op andere landen uitgevoerd. Ook als het gaat om landen die aangevallen worden, scoort Nederland hoog.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure. Het bedrijf plaatste meerdere zogenoemde lokservers in verschillende landen om cybercrime te monitoren. Vanuit Rusland worden de meeste cyberaanvallen gepleegd, namelijk 44 procent van de onderzochte aanvallen, gevolgd door de Verenigde Staten met 15 procent. Nederland staat op de derde plek: 7 procent van de aanvallen gebeuren vanuit hier of in ieder geval vanaf Nederlandse servers.

Behalve dat Nederland een geliefde plek is om anderen aan te vallen, worden er ook veel aanvallen op Nederland gepleegd. Het gaat op de tweede plek van meest aangevallen landen, achter de VS. Welke doelen het meest worden aangevallen – particulieren, bedrijven, overheidsinstanties – is niet bekend.

F-Secure onderzoekt eens per half jaar het aantal cyberaanvallen. Opvallend is dat in eerste zes maanden van dit jaar het aantal activiteiten met 223 procent is toegenomen ten opzichte van het laatste halfjaar van vorig jaar. Deels is dat te verklaren doordat er meer lokservers zijn geplaatst waarmee de aanvallen worden geregistreerd, maar voor een groot deel komt het ook echt door toegenomen cybercrime.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.