TPOok!

 
avatar
   
Weten & Tech

Nieuwe kapitaalinjectie redt SoundCloud

Tags: ,

BERLIJN – Muziekdienst SoundCloud is gered. De toekomst van het bedrijf is veiliggesteld met een kapitaalinjectie van bijna 170 miljoen dollar door nieuwe investeerders, meldt persbureau Bloomberg. SoundCloud-baas Alex Ljung moest daarvoor het veld ruimen als CEO. Hij wordt vervangen door Kerry Trainor, voormalig hoofd van de videodienst Vimeo. Ljung blijft als bestuurder aan het bedrijf verbonden.

SoundCloud past daarnaast de bedrijfsstrategie aan en zal zich meer richten op het verkopen van meer tools voor artiesten, podcasters en contentmakers om materiaal online te delen. Trainor zegt dat het bedrijf niet langer de concurrentie opzoekt met grote jongens als Spotify en Apple Music, waarmee het bedrijf erkent dat de kostbare poging van de afgelopen jaren om een rivaliserende abonnementsdienst te bouwen niet succesvol was.

De nieuwe investeerders zijn de Raine Group en Temasek Holdings, het staatsfonds van Singapore. Die waarderen SoundCloud nu op 150 miljoen dollar. Dat is een fractie van de 700 miljoen dollar die het bedrijf vorig jaar waard was.

Catalogus

De muziekdienst heeft momenteel zo'n 175 miljoen gebruikers. Met 160 miljoen tracks in de catalogus is het voor veel gebruikers een ideale plek om nieuwe opkomende artiesten te ontdekken en podcasts te luisteren. Het bedrijf kondigde vorige maand het ontslag aan van ruim 40 procent van de eigen werknemers. De kantoren in San Francisco en Londen gaan dicht.

Oprichter Ljung reageert opgetogen op het nieuws. ''Tien jaar geleden was SoundCloud gewoon een idee. Vandaag is het een essentieel platform voor het vormen van nummers, artiesten, genres en wereldwijde cultuur. Ik kan er niet bij dat we het geluk hebben gehad om dit te mogen creëren. Sterker nog, we zijn pas net begonnen. De eerste tien jaar zitten erop. Nu gaan we op weg naar het tweede decennium. SoundCloud zal, net als muziek, blijven evolueren. Beide zullen altijd deel van het leven uitmaken."

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.