TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Doden en gewonden bij rellen in Kenia

Tags:

NAIROBI (ANP) – In Kenia zijn bij protesten na de verkiezingsoverwinning van president Uhuru Kenyatta zeker elf doden gevallen. Een negenjarig meisje werd volgens ooggetuigen dodelijk getroffen door verdwaalde kogels toen ze op een balkon in de hoofdstad Nairobi stond toe te kijken. In de hoofdstad en in andere steden kwamen zeker tien demonstranten om bij rellen. Zeker vier mensen werden met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis, zes anderen werden behandeld nadat ze zouden zijn geslagen door de politie.

Kenyatta kreeg volgens de officiële uitslag 54,27 procent van de stemmen. Hiermee stelde hij zijn tweede regeringstermijn van vijf jaar veilig. De oppositie betwist de overwinning van de zittende president, hoewel Keniaanse en internationale waarnemers geen aanwijzingen vonden voor manipulatie van de verkiezingen. Na de bekendmaking van de uitslag riep Kenyatta zijn tegenstanders op ,,om de eenheid te bewaren.''

In Nairobi en andere steden gingen demonstranten de straat op. In Kisumu, een bekend bolwerk van de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga, schoot de oproerpolitie met traangas en kogels op demonstranten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de acties van de autoriteiten gericht op ,,criminele elementen".

Veel Kenianen vrezen een herhaling van het grootschalige geweld na de verkiezingen van 2007, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.