TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Koerden in Irak blijven bij datum referendum

Tags:

ERBIL (ANP) – De Koerden in Irak blijven bij het houden van een onafhankelijkheidsreferendum op 25 september. Ze leggen hiermee het verzoek van de Verenigde Staten om de raadpleging uit te stellen naast zich neer.

,,De datum was en blijft 25 september, geen verandering'', zei Hoshiyar Zebari, adviseur van president Massoud Barzani van de regionale regering. Hij reageerde hiermee op een schriftelijk verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson.

Volgens de Amerikanen ,,leidt het referendum alleen maar af van de oplossing van urgentere zaken, zoals het geheel verdrijven van de laatste strijders van Islamitische Staat uit Irak".

Eindstadium

Zebari kondigde de volksraadpleging over de onafhankelijkheid al in april aan. De Koerden spelen een belangrijke rol in de strijd tegen IS in de coalitie onder leiding van de Amerikanen. De gevechten om IS te verdrijven verkeren in een eindstadium.

De regio in het noorden van Irak, grenzend aan Turkije en voor een klein deel aan Syrië, heeft nu al een federaal erkende autonomie, maar wordt na instemming juridisch en politiek geheel zelfstandig.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.