TPOok!

 
Binnenland

Amnesty: politie gebruikt Taser te lichtzinnig

Met Milo Yiannopoulos als boegbeeld

Tags:

ROTTERDAM (ANP) – De politie in Nederland gaat te lichtzinnig om met stroomstootwapens en de regels voor het gebruiken van deze tasers zijn niet strikt genoeg. Dat stelt Amnesty International in een reactie op een reportage van EenVandaag waarin wordt gemeld dat een agent een agressieve psychiatrische patiënt heeft uitgeschakeld door een stroomstootwapen op het lichaam te zetten.

Bij dit zogeheten 'stunnen' worden hevige pijnstoten toegediend, dit is vele malen pijnlijker dan het taseren op afstand waarbij spierverlamming optreedt. Amnesty noemt stunnen een ,,wrede en onmenselijk behandeling".

Volgens Amnesty blijkt uit Amerikaans onderzoek dat het inzetten van een taser bij mensen met psychische probleem gevaarlijk is. Dit risico is ook bekend bij de Nederlandse politie, stelt Amnesty dat eist dat de taser niet langer wordt ingezet.

Patiënt

De politie in Rotterdam bevestigt dat de taser is ingezet bij de patiënt. ,,Psychiatrische instellingen moeten helaas regelmatig de hulp inroepen van agenten wanneer zij gewelddadige patiënten niet onder controle krijgen", zegt een woordvoerder. ,,Dat was ook 17 juli het geval. Agenten werden geconfronteerd met een doorgedraaide patiënt. De man was een gevaar voor zichzelf, het personeel en de agenten. Met schilden kregen de agenten de man niet in bedwang. Inzet van het stroomstootwapen waarborgde de veiligheid van iedereen en de man kon zo zijn medicatie toegediend krijgen."

Bijna driehonderd agenten in Nederland doen mee aan een proef met tasers die in februari is begonnen. Tot juni hebben de agenten het wapen 78 keer ingezet.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.