TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Gebouwen in Moskou ontruimd na bommelding

Tags:

MOSKOU (ANP/RTR) – De Russische autoriteiten hebben woensdag enkele tientallen gebouwen in Moskou ontruimd na een reeks anonieme telefoontjes met bommeldingen. Ook drie belangrijke stations gingen dicht. Persbureau RIA meldde dat winkelend publiek in allerijl het beroemde warenhuis Goem bij het Rode Plein moest verlaten.

Een cameraman van Reuters zei dat de politie met speurhonden naar binnen ging. Dat gebeurde ook in nog ruim twintig andere panden, waaronder overheidsgebouwen, scholen en hotels.

Rusland wordt deze week overspoeld door een golf bommeldingen. Die bleken tot dusver allemaal vals. Volgens RIA is het niet beperkt gebleven tot Moskou of Sint-Petersburg maar hebben al meer dat twintig Russische steden er last van gehad, van Kaliningrad aan de Baltische Zee via Siberië tot in het verre oosten. Naar schatting zijn zo'n 100.000 mensen geëvacueerd.

Telefoonterrorisme

,,Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het is 100 procent georganiseerd telefoonterrorisme'', zei Frants Klintsevitsj, lid van de parlementaire defensiecommissie. ,,Het enige doel is een destructief proces in gang te zetten, paniek te zaaien.''

RIA voerde een bron op die zei dat veel telefoontjes vermoedelijk uit Oekraïne kwamen. De relatie tussen Kiev en Moskou staat op een laag pitje sinds de Russen in 2014 de Krim annexeerden. De herkomst is moeilijk te traceren doordat er via internet werd gebeld. ,,Het zou het voorbereidende werk kunnen zijn voor een serieuze terroristische aanslag'', aldus Klintsevitjs.

Het Kremlin heeft niet gereageerd op de alarmerende telefonade. Woordvoerder Dmitri Peskov verwees de pers naar de politie.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.