TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

VN-topman noemt situatie Rohingya catastrofaal

Tags:

NEW YORK (ANP/RTR) – VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de autoriteiten van Myanmar woensdag opgeroepen militaire acties op te schorten en het geweld tegen de Rohingya-moslims te beëindigen. De humanitaire situatie is inmiddels ,,catastrofaal'', zei Guterres op een persconferentie.

Volgens de VN-topman is de crisis in het door boeddhisten gedomineerde land destabiliserend. De verplaatsing van zeker een derde van de Rohingya-bevolking in Myanmar is te beschrijven als ,,etnische zuivering'', aldus Guterres.

De VN-Veiligheidsraad sloot zich aan bij Guterres. De vijftien leden lieten in een verklaring weten ernstig verontrust te zijn door de gebeurtenissen in de deelstaat Rakhine, waar inmiddels zo'n 400.000 Rohingya zijn verdreven naar Bangladesh. Ze riepen op onmiddellijk maatregelen te nemen om ,,het buitensporige geweld te beëindigen, de situatie te de-escaleren, de rust en rechtsorde te herstellen en te zorgen voor de bescherming van burgers''.

De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft zei dat de Veiligheidsraad het voor het eerst in negen jaar eens was over een verklaring ten aanzien van Myanmar.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.