TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Buma: leider CDA moet niet op regeringspluche

Tags:

DEN HAAG (ANP) – De leider van het CDA ,,moet niet op het regeringspluche zitten maar het geluid van onze partij laten klinken'', vindt Sybrand Buma. Daarom heeft Buma ervoor gekozen fractievoorzitter te blijven, zei hij bij een bijeenkomst met zijn achterban over het regeerakkoord.

Als het CDA in het verleden ging regeren was het vaak: ,,Iedereen naar het kabinet! En dan gaan we Nederland regeren en dan niet meer zeuren'', bracht Buma in herinnering. ,,Maar de tijden zijn veranderd.'' De politiek leider van het CDA moet volgens Buma de regering controleren, toezien op de uitvoering van het regeerakkoord, ,,corrigeren en stimuleren waar nodig'' en de partij smoel geven.

Formateur Mark Rutte, de premier van ook het komende kabinet, zei eerder op de avond dat hij aanvankelijk liever zag dat Buma en de andere leiders van de regeringspartijen in spe tot de regering toetraden. Maar bij nader inzien vindt hij hun besluit om in de Tweede Kamer te blijven verstandig.

Extra geld

Buma somde in het Leidse café waar hij zijn achterban opzocht vooral wapenfeiten op uit het regeerakkoord van de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De enkele kritische vraag die de CDA-leider kreeg ging over wijkverpleging of de verhoging van de btw.

Bijzondere aandacht schonk Buma aan onderhandelingssuccessen als extra geld voor Defensie en de verdubbeling van de celstraf op haatzaaien. ,,Als de vrijheid van meningsuiting beledigen wordt, schelden, haatzaaien, dan trekken we een grens. En die gaan we trekken!'', beloofde de CDA-leider. Ook met de aandacht voor het Wilhelmus op school is Buma ingenomen ,,zeker nu we niet meedoen aan het WK voetbal, waardoor je het niet van de televisie leert''.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.