TPOok!

 
avatar
   
Binnenland

Eis: 35 maanden cel jihadverdachte Laura H.

Tags:

ROTTERDAM (ANP) – De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Rotterdam 35 maanden cel geëist tegen jihadverdachte Laura H. Daarvan zijn 24 maanden voorwaardelijk zodat H. dan niet meer terug de cel in zou hoeven. H. heeft al een jaar in voorarrest gezeten. Het OM beschuldigt haar van deelname aan de terroristische organisatie IS en voorbereidingen voor het plegen van terroristische misdrijven, samen met haar man Ibrahim.

Volgens de aanklagers is de nu 21-jarige H. ,,weloverwogen en bewust" naar IS-gebied gereisd en ook ,,in volle wetenschap". H. claimt dat ze was gedwongen door haar gewelddadige man, in de war was en dat ze niet wist wat in Irak en Syrië gebeurde en waar IS voor stond. De aanklagers geloven daar niets van. Het OM wijst op meerdere getuigen die zeggen dat H. zelf juist het voortouw nam om naar het kalifaat te gaan.

H. vertrok in september 2015 naar IS-gebied in Irak, samen met haar man en twee jonge kinderen. Haar zoontje was pas enkele maanden oud. Een klein jaar later, in juli 2016, kon ze uit het kalifaat wegkomen. Haar man bleef achter, waarschijnlijk gewond. Het is niet duidelijk waar hij nu is.

Enkelband

Het proces gaat vrijdag verder met het pleidooi van haar advocaat, Michiel Pestman. De rechtbank doet naar verwachting twee weken daarna uitspraak.

In afwachting van de uitspraak hoeft H. niet terug in voorarrest, besloot de rechter donderdagmiddag. Ze kwam begin augustus op vrije voeten, onder strikte voorwaarden zoals een enkelband. Die voorwaarden blijven gehandhaafd.

Het OM koppelde aan zijn eis een proeftijd van drie jaar, waarin H. ook aan allerlei voorwaarden moet voldoen.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.