Binnenland

550 miljoen voor noodfonds Sint-Maarten

10-11-2017 14:45

DEN HAAG (ANP) – Nederland steekt 550 miljoen euro in een noodfonds voor Sint-Maarten. Als het eiland instemt met de voorwaarden van Nederland kan ,,spoedig" worden begonnen met de wederopbouw van het eiland dat grotendeels verwoest werd door orkaan Irma.

Een van de voorwaarden voor de hulp is dat Sint-Maarten een zogeheten integriteitskamer instelt en het grenstoezicht fors verbetert. Het geld wordt in delen beschikbaar gesteld, waarbij er tussentijdse evaluaties worden gedaan.

De besteding van de Nederlandse bijdrage zal voor een wezenlijk deel plaatsvinden via internationale organisaties. De bijdrage kan vorm krijgen in leningen, giften of inzet in natura.

Het kabinet heeft ook geld uitgetrokken voor Saba en Sint Eustatius. Voor de wederopbouw van deze eilanden wordt 67 miljoen beschikbaar gesteld.

Aanvankelijk wilde Sint-Maarten niet akkoord gaan met de Nederlandse voorwaarden voor het noodfonds. Dat leidde tot een politieke crisis, waarbij premier William Marlin uiteindelijk het veld moest ruimen.

Sint-Maarten is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op 8 januari zijn er nieuwe verkiezingen in het land.