Binnenland

Eis OM: 1 jaar jeugddentie en tbs voor doden Romy

10-11-2017 14:54

UTRECHT (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Utrecht één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs geëist tegen de veertienjarige Brian N. voor het verkrachten en doden van zijn leeftijdgenote Romy uit Hoevelaken. De eis van de aanklagers is de maximale straf die kan worden opgelegd aan een veertien- of vijftienjarige verdachte.

Vanwege zijn minderjarigheid vond het proces plaats achter gesloten deuren. De ouders van zowel N. als van Romy waren wel aanwezig in de zaal.

De puber uit Lunteren heeft Romy verkracht en daarna gewurgd, zo liet het OM weten. Hij had zijn daden al eerder tegenover de politie bekend. Volgens de aanklagers heeft de jongen het meisje gedood, omdat hij probeerde te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Hij heeft haar ook in het water gegooid, haar telefoongegevens gewist en geprobeerd om een alibi te regelen.

School

De jongen en Romy kenden elkaar van school in het Gelderse De Glind. Het meisje raakte op vrijdag 2 juni vermist toen zij op weg was van school naar huis. Na een paar uur werd haar lichaam gevonden in een sloot in Achterveld, dichtbij De Glind.

De politie vond vlakbij deze plek ook haar fiets, kleding, slippers, zonnebril en bloed. De verdachte kwam al snel in beeld na camerabeelden en na verklaringen van getuigen. Zo had Romy aan haar vrienden geappt dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem eng vond. Tweede dagen later, op zondagavond, werd N. aangehouden.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de jongen complexe problemen heeft, waaruit blijkt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.