Binnenland

FNV wil AOW-leeftijd komende jaren vastleggen

11-11-2017 07:48

AMSTERDAM (ANP) – De FNV presenteert een 11-puntenplan in een poging de gestage verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen. Zet hem de komende drie jaar vast op 65 jaar en negen maanden en maak het mogelijk dat mensen de AOW vier jaar eerder of juist later opnemen, adviseert de bond aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

,,Het kabinet heeft in crisistijd bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Maar de kosten komen nu terecht bij bedrijven en sectoren. En werknemers kost het hun gezondheid'', aldus een woordvoerder. De verhoging leidt volgens hem tot onvrede en onrust op de werkvloer.

De FNV dringt bij de minister ook aan op maatregelen die het voor mensen met een relatief laag inkomen financieel mogelijk maken om eerder te stoppen met werken. ,,De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken. Ze gaan later met pensioen en leven gemiddeld ook nog eens korter. Ze moeten op hun versleten knieƫn naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op. Zij worden zo op vier verschillende manieren oneerlijk behandeld."

Andere doelen die de FNV met het 11-puntenplan wil verwezenlijken zijn onder meer het bestrijden van langdurige werkloosheid onder ouderen en het voor werknemers mogelijk maken om fiscaal gunstig een percentage van het loon te gebruiken voor het opbouwen van vermogen.