TPOok!

 
avatar
   
Buitenland

Onderzoek Strafhof in Burundi wekt wrevel

Tags:

DAR ES SALAAM (ANP) – Twee Oost-Afrikaanse leiders hebben zaterdag hun afkeuring uitgesproken over het besluit van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om een onderzoek te openen naar oorlogsmisdaden in Burundi. Het onderzoek doorkruist regionale vredesinitiatieven, stellen de presidenten van Tanzania en Oeganda.

De Oegandese president Yoweri Museveni is momenteel voorzitter van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC), waarvan naast Oeganda ook Tanzania, Kenia, Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan deel uitmaken. Tanzania, dat duizenden vluchtelingen uit Burundi heeft opgevangen, en Oeganda spannen zich al maanden in voor een oplossing voor het conflict in Burundi, met weinig succes.

In Burundi is in april 2015 geweld uitgebroken nadat president Pierre Nkurunziza aankondigde een derde termijn te willen vervullen. Hij werd enkele maanden later herkozen, maar de meeste van zijn tegenstanders boycotten de stembusgang. Door optreden van regeringstroepen kwamen na de verkiezingen vermoedelijk meer dan duizend mensen om het leven en moesten 400.000 mensen hun woonplaatsen ontvluchten. Misdaden tegen de menselijkheid, zoals moord, foltering, verkrachting en vervolging, blijven volgens het ICC onbestraft.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.