Buitenland

Aanslagen en tegenaanvallen Nigeria kosten tientallen het leven

20-12-2015 11:04

Het Nigeriaanse leger heeft zaterdag zeker 20 strijders van de terreurgroep Boko Haram gedood, bij een tegenaanval na een aanslag vorige week. De doden vielen bij de plaats Buratai, het thuis van de Nigeriaanse legeraanvoerder. Bij aanslagen vorige week vielen daar 30 doden en zeker 20 gewonden, zo meldde persbureau AFP eerder.

Strijd tegen terreur

De terroristen van Boko Haram komen weer sterker in het geweer tegen het Nigeriaanse leger, omdat bevelhebber Tukur Yusuf Buratai met een nieuw offensief tegen de groepering bezig is. De Nigeriaanse president heeft hem een deadline, 31 december, gegeven om de beslissende slag tegen Boko Haram te maken. De terreurgroep zwoer eerder dit jaar aan Abu Bakr a-Baghdadi, en noemt zich sindsdien “ISIS West-Afrika”.

De aanslagen van vorig weekend worden omschreven als een bloedige ‘slachtpartij’, de gewonden droegen de duidelijke tekenen van een aanval met machetes. De terroristen drongen de stad binnen, hakten er op los en stichtten uiteindelijk brand in de Nigeriaanse stad. Inmiddels is dus een nieuwe strijd met het Nigeriaanse leger losgebarsten in het gebied.

Aanslagen

In Nigeria vinden aldoor aanslagen plaats, die worden gelinkt aan Boko Haram. Zo vielen er vorige maand nog zeker 47 doden bij twee aanslagen in het land. Er wordt verder gemeld dat in de maand Juli van dit jaar alleen al zo’n 430 doden vielen bij aanvallen en zelfmoordaanslagen.

Ook omringende landen, Niger, Tsjaad en Kameroen, die een troepenmacht tegen de groep op de been hebben gebracht, krijgen regelmatig te maken met aanslagen en aanvallen. Bij een aanval in het grensgebied tussen Tsjaad en Nigeria zijn in oktober in totaal elf Tsjadische militairen gedood.

Titelfoto: Actie Nigeriaanse leger, eerder dit jaar