Buitenland

Zelfmoordaanslag tieners Nigeria doodt 9 mensen

21-12-2015 10:38

De Nigeriaanse legerleiding is bezig met een offensief tegen terreurgroep Boko Haram. In een reactie op het optreden zijn er de afgelopen tijd verschillende aanslagen gepleegd, en vielen al tientallen slachtoffers. Bij een nieuwe zelfmoordaanslag zouden gisteren zeker weer 9 mensen zijn omgekomen, zo meldt persbureau Bloomberg. Het zou gaan om een aanslag door twee tieners van 10 en 15 jaar oud.

Bij de aanslag in de deelstaat Borno vielen verder 24 gewonden. Elders in Borno wisten Nigeriaanse troepen dit weekend 20 strijders van de terreurgroep te doden, in een offensief na eerdere aanslagen een week geleden.

Dreigingen

Ibrahim Zakzaky - INDIA SHIA MUSLIMS PROTEST IN BANGALORE.De legerleiding heeft een deadline gekregen om voor eind 2015 een halt toe te roepen aan Boko Haram. Experts wijzen er op dat de Nigeriaanse overheid daarnaast niet weer de fout in moet gaan. Bij een processie, begin deze maand, van de Islamitische Beweging Nigeria, trad men hard op en doodde men zeker een dozijn burgers. Zulk hardhandig ingrijpen kan tot een nieuwe opstand en een ‘Tweede Boko Haram’ leiden, zo waarschuwen zij. Wereldwijd ontstonden er demonstraties onder Shiitische moslims uit protesttegen het bloedbad.

De Nigeriaanse overheid verdenkt de leider van de Islamitische Beweging Nigeria, Ibrahim Zakzaky, er van een eigen staat na te streven. Hij raakte gewond en werd ter plekke gearresteerd. De ‘Islamitische Beweging’ wijst het gezag van de centrale seculiere overheid af en biedt aanhangers een eigen sociaal vangnet, zo zegt analist Malte Liewerscheidt tegenover AFP.