Achtergrond

Wie zijn deze nieuwe ‘Jihadi Johns’?

18-01-2016 15:30

Begin dit jaar werd door ISIS in Raqqa een nieuwe executievideo vrijgegeven, waarin dreigementen aan Groot-Brittannië werden geuit. Vijf beulen van de terroristische groepering executeerden vijf mannen die er van werden beschuldigd ‘Britse spionnen’ te zijn. Direct na het publiek worden van deze video met schokkende beelden van een ISIS executie gingen Britse diensten op zoek naar de mogelijke identiteit van de daders. Het opvallende Britse accent, en het feit dat de man naast de ‘leider’ een nogal opvallend groot uitgevallen ISIS-terrorist leek te zijn waren aanknopingspunten.

Extremisten

isis-jihadi-j-3De man die spreekt werd al vrij snel geïdentificeerd. Britse overheidsdiensten gaan er van uit dat het hier de bekeerling Siddhartha Dhar betreft. Dhar is een bekeerling, en geen onbekende in moslimextremistische kringen in het Verenigd Koninkrijk. Hij zou begin 30 en vader van vier kinderen zijn, en de Wallstreet Journal omschrijft hem als “een man die spingkussens verhuurde”. In Syrië zou hij nu de naam Abu Rumaysah hebben aangenomen. Dhar vluchtte naar Syrië nadat hij op borgtocht vrij was, in een zaak die te maken zou hebben met haatzaaien.

Naar nu bekend is geworden is de lange man, links van Dhar (rechts op de video), ook geen onbekende in extremistische kringen in het Verenigd Koninkrijk. Deze man, ook bekend als ‘De Reus’ zou volgens de laatste analyses Mohammed Reza Haque zijn. Ook van hem is bekend dat hij waarschijnlijk naar Syrië is gevlucht. Hij was daar al voordat Siddhartha Dhar nog moest aankomen.

Haque is vooral bekend om zijn aanwezigheid bij protesten van extremistische moslims, en is te zien met een zwarte vlag bij een controversieel protest. “British Soldiers, burn in hell” was er te lezen op borden van mensen die naast hem stonden en protesteerden tegen de Britse inmenging in het Midden-Oosten.

isis-jihadi-j-2

Een bekeerling en een bodyguard

De twee nu waarschijnlijk geïdentificeerde mannen delen een verleden in de persoon van Anjem Choudary, een ‘radicale geestelijke’. Dhar zou een volgeling van Choudary geweest zijn, Mohammed Reza Haque was zijn bodyguard. Choudary wordt door de Britse pers steevast als een ‘haatprediker’ benoemd. In de Guardian verscheen een artikel dat betoogde dat het hem alleen om publiciteit te doen is en hij geen enkele legitimiteit als Islamitisch geleerde heeft.

Ook de Britse premier had stevige kritiek op de man wiens volgeling nu dus optreedt in een video waarin Cameron “een slaaf van het Witte Huis” wordt genoemd.

Jihadi John

Siddhartha Dhar wordt, net als Haque, in Groot-Brittanië nu al vergeleken met hun eveneens Britse voorhanger Jihadi John. ‘Jihadi John’ was de bijnaam die de beul kreeg die in meerdere ISIS onthoofdingsvideo’s voorbij kwam. De man, echte naam Mohammed Emwazi, zou zijn omgekomen bij een Amerikaanse droneaanval in de Syrische stad Raqqa eind vorig jaar.

Hij was in tegenstelling tot deze twee nieuwe verdachten een relatief onbekende. De man komt volgens de Washington Post uit een middenklassegezin uit de westkant van de Britse hoofdstad. Hij zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. Zijn dood werd door verschillende groepen Britse ‘voetbalfans’ ‘gevierd’ met het enigszins lugubere “Jihadi John is fucking dead”.