Buitenland

ISIS bevestigt dood van ‘Jihadi John’

19-01-2016 22:11

In de nieuwste uitgave van haar eigen glossy Dabiq, bevestigt de terroristische organisatie ISIS de dood van ‘Jihadi John’. Amerikaanse diensten claimden vorig jaar al de man gedood te hebben bij een luchtaanval, maar tot nu toe was die claim nooit bevestigd door de terroristen zelf.

‘Jihadi John’ was de bijnaam die de beul, echte naam Mohammed Emwazi, kreeg die in meerdere ISIS onthoofdingsvideo’s voorbij kwam. Hij zou zijn omgekomen bij een Amerikaanse droneaanval in de Syrische stad Raqqa.

Andere ISIS-beulen

Inmiddels hebben Britse diensten ook twee mannen geïdentificeerd als lid van een groep nieuwe ISIS-beulen. De twee nieuwe ‘Jihadi Johns’ zouden de Britten Siddhartha Dhar, een bekeerling, en Mohammed Reza Haque, een bodyguard van een haatprediker, zijn. De twee mannen delen een verleden in de persoon van Anjem Choudary, de bewuste ‘radicale geestelijke’ voor wie Haque bodyguard was.

Met de bevestiging van de dood van Emwazi is er nu duidelijkheid over het lot van de terrorist. Hij is dus inderdaad omgekomen, een gegeven dat ISIS aangrijpt om hem op te hemelen in Dabiq. Aan Britse ‘voetbalsupporters’ ontlokte de dodelijke drone-aanval een geheel andere reactie;